Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä alueita ja taloja hanke koskee?

Aluksi rakentaminen tehdään rajattuna, Martinlähteentie, Martinlähteenkierron ja Kevätpiipontien alueelle. Vaihe 1 on rengastettu karttaan sinisellä värillä.

Tämän jälkeen tutkitaan mahdollisuuksia laajentaa verkkoa ympäristöön, alueen asukkaiden liittymishalukkuuden pohjalta.

Ilmoita siis kiinnostuksesi, ja täytä takasivulla oleva lomake, vaikka et olisi ensimmäisen vaiheen alueella!

Et sitoudu mihinkään, mutta näin mahdollistuu verkon laajentuminen!

Mitä tarkoitusta varten Kuiturinki.fi on perustettu?

Kuiturinki.fi tarvitaan, koska muuta kaupallista valokuitutarjontaa ei ole.

Hyvinkäälle saa kuituyhteyden vain vuoden 2011 jälkeen uusille alueille rakennettuihin omakotitaloihin.

Valokuitu mahdollistaa nykyaikaiset, nopeat ja luotettavat laajakaistayhteydet sekä erilaisten internet- ja tv-palvelujen saatavuuden.

Miksi hanketta hoitaa Kuiturinki.fi?

Hankkeessa on otettu mallia vastaavan kaltaisista muualla jo toteutetuista hankkeista ja niissä hyväksi havaituista käytännöistä, esim alueelliset Osuuskuntapohjaiset verkot. Esimerkkinä aivan Hyvinkään rajalla, Hausjärvellä Kuitu16 (kuitu16.fi ).

Helsinkiläiset pientaloasukkaat rakensivat valokuituverkon osuuskuntamuotoisesti ilman yhteiskunnan tukea Helsinginvalokuidut.fi (www.avoinkuitu.fi/meille-tuli-kuitu/marttilalaiset-rakensivat-valokuidun-itse).

Kilpaileeko kuiturinki.fi jonkun tahon kanssa?                 

Ei kilpaile. Suuret operaattorit eivät ole halukkaita toteuttamaan valokuituyhteyksiä pientaloille.

Kuiturinki.fi valokuituverkko tulee myöhemmin olemaan avoin kaikille internet- ja tv-palveluntarjoajalle.

Onko mahdollista, että operaattorit rakentaisivat kuitenkin valokuituverkon lähivuosina alueellemme?

Suuret operaattorit ovat ilmoittaneet, että heillä ei ole suunnitelmia laajentaa valokuituverkkojaan pientaloalueille.

Sen sijaan he ovat kiinnostuneita tulemaan palveluiden tarjoajaksi, kun riittävä määrä taloja on liitetty valmiiseen valokuituverkkoon.

Esim. vain 50 omakotitaloa vastaa jo keskikokoista kerrostaloa, jolloin operaattorit saavat hyvän pohjan tehdä kannattavasti omaa liiketoimintaansa.

Tämän mahdollistaa verkon Open Access, eli Avoin Kuitu rakenne (avoinkuitu.fi), jollainen tämä kuiturinki.fi verkko tulee olemaan.

Tällöin operaattorien palveluhinnasto on huomattavasti kohtuullisempi, kun verkko on asukkaiden rakentama, eikä hinnastoihin tarvitse leipoa sisään verkon rakentamiskustannuksia.

Miksi nykyiset kuparijohtoihin ja mobiililiittymiin perustuvat laajakaista liittymät eivät riitä?

Internetin käyttö kasvaa koko ajan, jopa 100 %/vuodessa. Monet internetin kautta käytettävät palvelut, kuten tv- ja elokuvapalvelut, esim. Netflix 4k kuvanlaadulla, vaativat entistä enemmän tiedonsiirtokapasiteettia. Alueemme kuparijohtoihin (kaapeli-TV ja puhelinverkko), että langattomiin mobiiliyhteyksiin perustuvat, laajakaistayhteydet toimivat jo tällä hetkellä hyvin vaihtelevasti vuorokauden ajasta riippuen, sillä alueemme kokonaiskapasiteetti on rajallinen.

Yhteydet tulevat ruuhkautumaan jatkossa entistä pahemmin ja aiheuttamaan ongelmallisia tilanteita alueemme asukkaille. Kupariin ja langattomiin liittymiin tulossa olevat tekniset kehitysaskeleetkaan eivät ratkaise tätä ongelmaa.

Mitä hyötyä valokuituliittymästä olisi minulle?

Valokuituliittymän merkittävimmät hyödyt alueen asukkaille ovat:

  1. Valokuitu mahdollistaa nopean ja luotettavan laajakaistayhteyden.
  2. Valokuituliittymä nostaa kiinteistön arvoa.
  3. Valokuituliittymä lisää valinnanvapautta, sillä se mahdollistaa internet- ja tv-palvelujen valinnan ilman sitoutumista yhteen operaattoriin.
  4. Valokuituliittymä säästää aikaa ja vaivaa: se ei rajoita samassa kotitaloudessa eri henkilöiden toimesta tapahtuvaa samanaikaista internet-palvelujen käyttöä, ja se mahdollistaa tehokkaan etätyön tekemisen.
  5. Valokuituliittymä turvaa riittävän tiedonsiirtokapasiteetin pitkälle tulevaisuuteen.
  6. Valokuituliittymä mahdollistaa uuden tyyppisten verkkopalvelujen kuten terveys- ja turvapalvelujen käytön, mikä puolestaan mahdollistaa esimerkiksi alueen varttuneimmille asukkaille pidemmän asumisajan omassa kodissa.

Millaisiin yhteysnopeuksiin valokuiduilla päästäisiin?

Kupari- ja mobiililiittymiin verrattuna valokuituliittymä mahdollistaa 10–100 kertaa nopeammat yhteydet molempiin suuntiin. Erilaisten palvelujen käyttömukavuuden ja -varmuuden huomattavan paranemisen lisäksi valokuitu mahdollistaa myös suurten tiedostojen kuten kuva-albumien nopean lataamisen vaikkapa pilvipalveluihin. Valokuitu mahdollistaa yhteysnopeuksien kasvattamisen tulevaisuudessa käyttäjien tarpeiden mukaisesti. Nopeat yhteydet avaavat lisäksi paljon uusia mahdollisuuksia kuten kodin eri laitteiden etähallinnan.

Alussa kaikki kuiturinki.fi asiakkaat saavat 1000 Mbps/1000 Mbps symmetriset yhteydet.

Samalla aloitetaan testaus vieläkin nopeammalla, 10 Gbps/10 Gbps, nopeudella. Tämä on jo todella tulevaisuutta, mutta on varmasti hyvä tietää, että ihan heti ei tarvitse investoida uusiin ratkaisuihin, vaan valokaapeli riittää varmasti kaikkiin nyt näkyvissä oleviin ja vielä tuntemattomiin palveluihin. (Jos 10 G kiinnostaa, kysy lisää.)

Mitä toimenpiteitä hanke edellyttää minulta tässä vaiheessa?

Ilmoita oheisella tai kuiturinki.fi sivulla olevalla lomakkeella alustava kiinnostuksesi valokuituliittymän hankkimiseksi.

Voit tehdä sen joko kuiturinki.fi sivuilla tai tämän esitteen takasivulla olevalla lomakkeella. Kerro asiasta myös naapurillesi!

Mitä valokuituliittymä maksaa minulle? Onko hinta vertailu- ja kilpailukykyinen operaattorien palveluihin verrattuna?

Kuiturinki.fi ei pyri tuottamaan suurta voittoa vaan toteuttamaan valokuituliittymät mahdollisimman tehokkaasti ja edullisesti alueen asukkaille.

Suunnitelmamme perustuu arvioon, jonka mukaan liittymän liittymismaksu olisi enintään n. 1500 euroa per talo. Mitä useampi alueen asukas lähtee mukaan hankkeeseen, sitä edullisemmaksi hinta muodostuu kaikille!

Suora hintavertailu kaupallisten operaattoreiden palveluihin ei ole mahdollista, sillä ne eivät tarjoa tätä palvelua alueellemme.

Vastaavan kaltaisiin palveluihin verrattuna, erillinen oma kuituverkko mahdollistaa selkeästi edullisemmat internet palveluiden hinnat.

Pitääkö laitteitani uusia tämän vuoksi?

Kyllä pitää. Minimi toimenpide on nykyisen ADSL- tai Kaapelipäätteesi vaihtaminen valokuitumuuntimeen. Tämä on kuitenkin yksinkertainen ja edullinen toimenpide. Muuntimen hinta noin 120 euroa.

Lisäksi tarvitset ehkä erillisen WiFi-langattoman tukiaseman, joka sijoitetaan keskeiselle paikalle talon eteiseen tms. Monesti aiemmin käytössä olevat laitteet saattavat toimia ihan hyvin. Pyrimme tässä edulliseen yhteishankintaan. Kysy lisää.

Mitä liittymismaksu on ja mitä maksaa internetin käyttäminen?

Suunnitelmamme mukaan liittymismaksu suoritettaisiin siten, että varsinaisen rakennustyön alkaessa liittymästä maksetaan 500 euroa. Töiden valmistumisen jälkeen maksetaan loppuerä, joka olisi enintään n.1000 euroa, yhteensä 1500 euroa. Hinta on vielä hiukan auki, mutta selviää ennen lopullista rakentamispäätöstä.

Kertaluontoisen liittymismaksun lisäksi valokuituverkosta peritään ylläpidosta kuukausimaksua. Tällä katetaan valokuituverkon mm. huolto, sekä juoksevat kulut. Ylläpitomaksun suuruus on 15 euroa/kk.

Internet kuukausimaksun olemme neuvotelleet mahdollisimman edullisiksi yhteishankinnalla.

Kuiturinki.fi toimii siis (ainakin aluksi) myös valokuituverkon internet operaattorina. Tämä mahdollistaa supernopean ja tukkuhintaisen, 1000 Mbps/1000 Mbps internet yhteyden kaikille, vain 20 €/kk hintaan.

Nykyiset ADSL- tai Kaapeli-TV internet liittymät voitte lopettaa tarpeettomana.

Miten TV palvelut toimivat, ja mitä ne maksaa?

TV-palvelu tulee liittymän ohessa toista valokuitua pitkin.

Hintaan sisältyy ns. optinen antennivahvistin (asennettuna) nykyisen kaapeli-TV-liittymän tai antenni vahvistimen tilalle, DNA antenni-TV liittymä, salauksen purku adapteri CI+, sekä DNA-TV kortti HD lähetyksiä varten.

Näillä näkyvät nykyiset ns. vapaat HD-lähetykset (HD=teräväpiirto lähetys) (12kk sisältyy avauspakettiin)

Maksu TV palvelut, esim. F1 tai jääkiekko tms. jokainen tilaa erikseen. DNA on luvannut näistä edullisen paketin.

TV tai HD-lähetykset eivät siten vaadi mitään erillistä Viihde tai Digiboxia, vaan mukana tulevan salauksen purku adapterin voi laittaa suoraan TV:n taakse. Tämä siis toimii siis jokaisessa talossa olevassa TV:ssä (DVB-T2).

Kaikki TV lähetykset muuttuvat vuonna 2020 HD-lähetyksiin, mutta tämä on valmiiksi huomioitu, eikä vaadi silloin mitään erityisiä muutoksia.

TV-palvelu maksaa 4 €/kk

Nykyisen Kaapeli-TV liittymän voi siten lopettaa tarpeettomana. (säästö n. 120 €/v tai 13 €/kk).

Myös nykyiset asukkailla mahdollisesti olevat Viihde Boxit toimivat edelleen, ja niitä voi myös käyttää vapaasti. Tarkista tilanne toimivuuden osalta omalta operaattorilta.

Näistä palveluista operaattorit laskuttavat erikseen, oman hinnastonsa mukaan. (katso lisätietoja kuiturinki.fi).

Miten hanke rahoitetaan?

Valokuitukaapeliverkon rakentamisen ja ylläpidon maksavat kuiturinki.fi liittyvät. Kukin liittyjä maksaa vain liittymämaksun kerran ja käytöstä kuukausimaksua.

Kuka vastaa huoltotoimenpiteistä, jos verkossa ilmenee ongelmia? Mitä ne maksavat?

Kuiturinki.fi vastaa valokuituverkon huoltotoimenpiteistä, jotka katetaan verkon kuukausimaksulla. Ylläpitopalvelu hankitaan myöhemmin valittavalta alan ammatti-yritykseltä. Asukkaat saavat palvelusta vastaavan yhteistyökumppanin numeron, jonne voi ilmoittaa mahdollisista ongelmista. Esim tekstiviestinä tms.

Miten ja mihin valokuituverkko rakennetaan? Kaivetaanko tiet ja pihani auki? Voidaanko verkon rakentamisessa hyödyntää jo olemassa olevaa kunnallistekniikkaa?

Selvitämme parhaillaan eri toteutustapoja yhteistyössä Hyvinkään kaupungin kanssa. Pyrimme ensi sijassa löytämään kevyitä ratkaisumalleja, jotka olisivat mahdollisimman edullisia toteuttaa ja aiheuttaisivat mahdollisimman vähän pintavaurioita alueen pihoille, kaduille, viherkaistoille ja puistoille.

Tarkoitus on tehdä asennukset pääasiassa viherkaistoilla ns. kevyt aurauksena, jolloin viimeistely työt jäävät vähäisiksi.

Katujen ja pihateiden alitus tehdään ns. tunkkaamalla, jolloin asfalttityöt jäävät pois.

Tontilla tapahtuvat työt tehdään omistajan kanssa yhteistyössä ja vastuulla. Eli omistaja näyttää meille reitin mistä mennään talon kulmalle saakka, ja esim tekniseen tilaan. Läpiviennin poraus tehdään myös yhteistyössä omistajan kanssa, tai käytetään valmiita putkituksia sokkelin ali.

Tontinomistajan tulisi myös selvittää mistä nykyiset kaapelit (sähkö ja puhelin) on vedetty. Apuna käytetään ns kaapelitutkaa, jolla kaapelit löydetään maan sisältä.

Tontilla valokaapeli asennetaan noin 35–50cm syvyyteen pehmeään maahan (hiekka, multa tai savi). Emme siis ala louhimaan kallioita tai siirtelemään isoja kiviä tai kasvustoja asennuksen yhteydessä. Myös tontin osuudella pyritään käyttämään mahdollisimman paljon ns. kevyt aurausta, jolloin viimeistelytyöt jäävät vähäisiksi.

Asennuksen jälkeiset pihatyöt jäävät aina tontinomistajan vastuulle.

Voinko vaikuttaa verkon rakennustekniikkaan ja -ratkaisuihin ja jos voin niin miten?

Kyllä voit. Voit vaikuttaa itse reittiin, mitä kautta kaapeli vedetään taloosi.

Miten alueemme verkko kytketään laajempaan verkkoon? Mistä eri tahot ovat vastuussa?

Kuiturinki.fi valokuituliittymät yhdistetään teleoperaattorien verkkoihin aluejakamon kautta. Kuiturinki.fi vastaa liittyjien valokuituliittymistä talon ja aluejakamon välillä.

Mikä on hankkeen aikataulu?

Hankkeen lopullinen aikataulu edellyttää vielä usean eri seikan selvittämistä ja neuvotteluja eri osapuolten kanssa. Kuituringin tavoitteena on saada hankeen ensimmäinen vaihe valmiiksi viimeistään vuoden 2017 kesän loppuun mennessä.

Mihin sitoudun, jos liityn kuiturinki.fi nyt?

Et mihinkään. Vasta lopullisen liittymäsopimuksen allekirjoituksen jälkeen tilaus on sitova.

Ensimmäinen erä laskutetaan, kun rakentaminen alkaa. Jos hanke jostakin syystä kaatuu, koko summa palautetaan täysimääräisenä.

Loppuosa laskutetaan, kun verkko on valmis ja liittymät alkavat toimia.

Voinko liittyä valokuituverkkoon vielä myöhemmässä vaiheessa?

Voit liittyä myöhemminkin, mutta liittymän avausmaksu tulee olemaan korkeampi kuin alkuvaiheessa. Tämä johtuu siitä, että yksittäisen liittymän tekeminen ja kytkeminen on kalliimpaa kuin useiden liittymien rakentaminen yhtenä urakkana. Ja lisäksi on mahdollista, että epäröiviä on liikaa, jolloin koko hanke peruuntuu.

Liittymävalmius eli valokuitukaapeli tontin rajalle saakka varmistaa sinulle asuntosi arvon nousun ja sen, että saat palvelun myöhemmin käyttöön edullisesti ja nopeasti. Edullisin tapa on liittyä heti rakentamisen ensimmäisessä vaiheessa.

Liittymävalmius maksaa 700 €. Liittymän rakentaminen myöhemmin valmiiksi saakka maksaa tämän lisäksi enintään 800 €. (Katso voimassa oleva hinnasto).

Saanko rahani takaisin jos muutan pois alueelta?

Koska liittyminen on arvonlisäverosta vapaa (ALV 0), niin myös liittymismaksu on siirtokelpoinen.

Mahdollisia muita asennus-, laite- tai kuukausimaksuja ei palauteta.

Talon uusi asukas tai omistaja voi näin jatkaa liittymän käyttöä. Uudelta asukkaalta tai omistajalta ei peritä käytön jatkamisesta liittymismaksua. (lisätietoja kuiturinki.fi).

Onko valokuituverkko turvallinen?

Valokuituverkko on turvallisempi kuin tavallinen kuparijohtoverkko.